Roos van Leary Communicatie Interactie model

Hoe krijg je collega’s, opvoeders of professionals in beweging? Gebruik De Roos van Leary

Bijvoorbeeld: bij een conflict met collega’s, een lastige samenwerking, een gedrag of reactie waar jij last van hebt, een meningsverschil of hoe moet je bijvoorbeeld een gesprek beginnen als je verder wilt komen in je beroep als professional?

De Roos van Leary leert je om met een ander productiever gedrag situaties en gesprekken op te pakken. Wat is het effect van mijn communicatie op de ander? Hoe kan ik het gesprek de volgende keer nog beter oppakken? Door een IPP: Interpersoonlijk Profiel aan te vragen, ontvang je online een vragenlijst die een beeld in de Leary Roos geeft hoe jij jezelf ziet in interactie met anderen. Deze weergave kan je inzicht bieden in jouw eigen handelen om minder reflexmatig en bewuster in gesprek te gaan met anderen. Dit kan uiteindelijk een effectiever gesprek opleveren, omdat je meer inzicht in je eigen interactiestijl hebt gekregen.

Geregistreerd en gecertificeerd bij de Leary Academy

Leary acadamy

Communicatie is een voortdurend spel van interactie tussen de zender en de ontvanger. Een spel van actie en reactie. Als je iets wilt overbrengen aan de ander, breng je niet alleen je boodschap over maar het is ook een relatie voorstel. En dat relatievoorstel, wat een actie is, roept een reactie op bij de ander. Dat gebeurt door een blik, door een houding maar ook door de woordkeuze, verbaal en non-verbaal. Hoe komt mijn inhoud van de boodschap over bij de ander en hoe reageert de ander? Ben ik mij bewust van mijn eigen communicatie, houding en taal? De Roos van Leary brengt deze actie en reacties in kaart door dit model. Is je boodschap ik -gericht of wij- gericht? Hoe doe je dat en wat wil je bereiken bij de ander? Met behulp van De Roos wil je mensen in beweging zien te krijgen ten opzichte van anderen om zo het gedrag te beïnvloeden.

Methodiek: Grondkleed van de Roos van Leary

De Tool van een grondkleed is een helder model om met de Roos van Leary te werken.

Dit kleed is bedoeld om volwassenen te laten experimenteren om in het beïnvloeden van anderen door hun eigen gedrag aan te passen aan het doel van de interactie. Verder wordt er gebruikt gemaakt ICL Communicatie grafiek die door middel van een vragenlijst wordt ingevuld.

Timothy Leary is de grondlegger en naamgever van dit model. Hij werd geboren in 1920 in Springfield Minnesote. Hij werkte als psycholoog en therapeut. Hij kwam door zijn werk als universitair hoofddocent van de Berkeley University in Oakland, Californie. Hij kwam tot het inzicht dat niet aleen de persoonlijkheid van de mens van belang was, maar ook de interactie tussen de mensen onderling een belangrijke rol speelde in de communicatie met elkaar. De Roos van Leary ordent dit proces van communiceren en geeft overzicht en vaardigheden aan volwassenen en kinderen om beter tot elkaar te komen. Om uiteindelijk tot een goede relatie te komen met collega’s, als kinderen en jongeren in het onderwijs en als professionals in een organisatie. Hoe ga je met elkaar om?

Kegel van leary

De Roos van Leary kan je individueel inzetten in coachingssessies of in team coaching.

Met De Roos van Leary leer je hoe je interactie kunt beinvloeden. Het is een instrument voor trainingen voor coaches, onderwijs, opvoeders en ieder die geïnteresseerd is hoe je interactie en communicatie op een prettige wijze kunt inzetten. Mijnzelfbeeld maakt gebruik van deze 2 vloerkleden zodat op een heldere wijze De Roos in gezet kan worden. Deze methodiekgaat uit van de interactie tussen volwassen en tussen kinderen. Interactie is een wederkerig proces tussen de zender en de ontvanger. Hoe reageer je op een boodschap van een ander? Op dat moment ontstaat er een interactieproces. En De Roos van Leary is hierbij een krachtig instrument om je in dat proces te ondersteunen. Het geeft zelfinzicht en vaardigheden hoe jij zelf in beweging kunt komen om een goed gesprek op gang te brengen. Tegelijk komt ook de ander in beweging in dit proces.

Leary acadamy

Meer weten over de Roos van Leary?

Vraag een vrijblijvend gesprek bij Mijnzelfbeeld Praktijk

Relevante methodieken

Interesse in een coaching traject of heb je advies nodig?

Neem contact op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.